Enzimele digestive sunt proteine implicate în digestia și descompunerea alimentelor, astfel încât nutrienții să poată fi absorbiți complet. Lipsa enzimelor digestive poate duce la apariția mai multor probleme gastrointestinale; subnutriție, chiar dacă aveți o dietă hrănitoare.
Secretate de pancreas, enzimele digestive ajută organismul să descompună grăsimile, proteinele și carbohidrații. Atunci când funcționarea normală a pancreasului este perturbată, provoacă o cantitate insuficientă de enzime, organismul nu poate descompune în mod corespunzător alimentele ingerate și să le absoarbă nutrienții. Astfel că suplimentele de enzime digestive vă pot proteja împotriva malabsorbtiei, ceea ce incetineste digestia si poate conduce la simptome precum balonare, flatulență, crampe abdominale sau diaree.
Ce sunt enzimele digestive?
Enzimele digestive din suplimente provin din diverse surse inclusiv din carnea de (porc, vită sau miel) sau din pante. Ca de exemplu enzime de tipul bromelina este derivată din ananas, papaină din papaya și lactaza din drojdie sau ciuperci purificate. Suplimentele conțin adesea un amestec de enzime cum ar fi enzimele proteolitice, lipaza și amilaza.
Deși suplimentele pe bază de enzime digestive sunt luate în mod normal cu mesele ca să ajute în procesul de digestie, consumate între mese pe stomacul gol, pot stimula sistemul imunitar, de a îmbunatăți sănătatea ficatului, de a lupta împotriva cancerului și multe altele.
Tipuri de enzime digestive și rolul lor pentru organism
Conform clasificarii lor enzimele digestive sunt de mai multe tipuri și îndeplinesc mai multe roluri. Astfel că enzimele digestive sunt împarțite în trei clase și anume:
• Enzime proteolitice care sunt necesare pentru a digera proteinele
• Lipazele necesare pentru a digera grasimile
• Amilazele necesare pentru a digera carbohidratii.
Exista mai multe tipuri de enzime digestive care se regasesc la oameni, dintre care mentionam:
Amilaza – Se regaseste in saliva si in sucul pancreatic si actioneaza pentru a sparge molecule mari de amidon in maltoza. Este necesar pentru a descompune carbohidratii, amidonul si zaharurile, care se intalnesc in aproape toate alimentele vegetale (cartofi, fructe, legume, cereale etc.).
Pepsina – Este prezenta in sucul gastric din stomac si ajuta la descompunerea proteinelor in unitati mai mici numite polipeptide.
Lipaza – Este produsa de pancreas si secretata in intestinul subtire si ajuta la digerarea grasimilor si a trigliceridelor in acizi grasi. Este necesara pentru digerarea alimentelor care contin grasimi, cum ar fi produsele lactate, nucile, uleiurile, ouale si carnea.
Beneficiile enzimelor digestive pentru sănătate
Cu toate că unele studii par să susțină unele dintre pretinsele beneficii ale enzimelor digestive, la fel ca în cazul multor suplimente alimentare, nu există dovezi suficiente pentru a demonstra beneficii clare ale consumului acestor enzime digestive pentru sănătate.
Cele mai importante beneficii ale enzimelor sunt:
- Ajuta organismul sa descompuna proteinele si zaharurile care sunt greu de digerat, precum glutenul si lactoza.
- Imbunatateste simptomele refluxului gastric si ale sindromului intestinului iritabil.
- Asigura absorbtia nutrientilor.
- Contracareaza inhibitorii enzimatici care se regasesc in mod natural in alimente precum arahidele, germenii de grau, albusuri de ou, seminte, fasole si cartofi.
Există însă și alte studii cu privire la cât de bune sunt enzimele digestive pentru sănătate și care pot trata unele boli cum ar fi: sindromul colonului iritabil, boala inflamatorie a intestinului, cancerul, artrita, durerile musculare, autismul.