LifestyleSanatateSfaturi utile

Pierzi părul? Stresul poate fi de vină dar există și vești bune

72.9KViews
info buletin

Mulți dintre noi considerăm căderea părului ca fiind o problemă ce afectează numai bărbații, însă o trime din femei au această problemă. Însă spre deosebire de bărbați, femeile se confruntă în mod obișnuit cu subțierea podoabei capilare fără a cheli, de aceea medicii iau în considerare anumite cauze care stau la baza acestui fenomen.

Pierderea părului la persoanele de sex feminin poate fi asociat cu anumite inflamații la nivelul pielii sau dereglări hormonale, remarcă medicii dermatologi. Vestea bună este că această problemă dermatologică poate fi stabilizată cu ajutorul tratamentului și poate fi reversibilă.

De ce cade părul

Primul pas în tratarea acestui fenom de cădere a părului, este să înșelegem ce se întâmplă cu corpul nostru și ce determină ca firele de par să se agațe de peria noastră. Căderea părului este un fenomen normal, ca parte a ciclului de creștere naturală a părului. Această creștere a părului are loc în trei etape:

  • stadiul anagen – când părul crește activ, varsta fiind între doi și opt ani
  • etapa catagenă este o fază scurtă de tranziție care dureaza până la trei săptămâni, părul încetează să mai crească.
  • Utlimul stadiu este cel telogen, atunci când firul de păr este expulzat din folicul (structura care produce și ține părul). Odată firul de păr desprins din folicul, acesta din urmă rămâne latent de obicei timp de trei luni, până când un nou fir v-a încolți.

Căderea părului este normală și diferă de la persoană la persoană. Mulți oameni intră în panică atunci când există caderi de fire de păr. Totuși acest aspect trebuie urmărit, deoarece observați că exista căderi de păr abundente trebuie consultat medicul dermatolog.

Care sunt cauzele căderii părului

Există numeroase cauze care pot declanșa căderea părului la femei. Unele cazuri sunt externe cum ar fi administrarea anumitor medicamente, purtarea frecventă a coafurilor care strâng părul, sau un eveniment stresant din viata dvs. În alte cazuri, căderea părului se datorează și altor factori cum ar fi o problemă tiroidiană, schimbări hormonale, o sarcină recentă sau afecțiuni inflamatorii.

Căderea părului poate fi de natură genetică. Un alt factor declanșator al căderii părului la femei este o afecțiune inflamatorie care afectează scalpul. Aceasta ar putea fi eczemă, psoriazis sau o afecțiune numită alopecie fibroasă frontală, care de obicei provoacă cicatrici și căderea părului – uneori permanentă – în partea din față a scalpului deasupra frunții.

Alte cauze frecvente ale căderii părului includ excesul de produse dăunătoare pentru păr sau instrumente precum uscătoare și alte dispozitive care încălzesc părul. Boala subiacentă, afecțiunile autoimune, cum ar fi lupusul, deficiențele nutriționale sau dezechilibrele hormonale, pot provoca, de asemenea, vărsarea părului.

Tratament împotriva căderii părului

Tratamentul depinde în funcție de cauza principală, în cazul în care există o afecțiune părul se poate regenera. În alte cazuri, o femeie ar putea lua în considerare un medicament precum minoxidil (Rogaine), care ajută la anumite tipuri de cădere a părului sau un alt tratament pentru înlocuirea sau regenerarea părului pierdut.

Tratamente cosmetic pentru căderea părului

Atunci când tratamentele medicale sunt scurte, femeile pot lua în considerare și opțiuni cosmetice pentru a compensa părul pierdut, cum ar fi purtarea unei peruci. La celălalt capăt al spectrului se află transplantul de păr, o procedură chirurgicală care mută foliculii activi din spatele scalpului în zonele în care părul se subțiază. Odată transplantat, părul crește normal.

Transplantul de păr se efectuează de obicei ca o procedură chirurgicală ambulatorie. La pacienții corespunzători, poate avea un succes extrem, dar nu va funcționa pentru toată lumea, spune dr. Scott. Un dezavantaj este cheltuiala: poate costa mii de dolari și nu este acoperită de asigurare. Procedura necesită, de asemenea, timp de recuperare. Și s-ar putea să nu fie adecvat pentru femeile care au subțierea difuză pe tot scalpul. Este mai eficient în tratarea zonelor mai mici și mai definite ale cheliei.

infobuletin
the authorinfobuletin
InfoBuletin este o publicatie online care se adreseaza celor ce doresc sa afle informatii utile din diverse domenii.

Lasă un răspuns