Sanatate

Tipuri și funcții ale enzimelor digestive

60KViews
info buletin

Enzimele digestive sunt substantele secretate de glandele salivare si celulele care acopera stomacul, pancreasul si intestinal subtire care ajuta la digestia alimentelor. Acestea fac posibil impartirea proteinelor, carbohidratilor si grasimilor in mici parti, permitand nutrientilor sa fie usor absorbiti in sange si transportati in tot corpul.

Enzimele digestive sunt eliberate pe tot parcursul procesului digestiv. Unele alimente au enzime digestive naturale care contribuie la descompunerea anumitor nutrient specifici.

Lipsa enzimelor digestive sunt asociate cu anumite probleme de sanitate, in special cele care afecteaza pancreasul, deoarece acesta secreta un numar mare de enzime. Aceste deficient pot fi rezolvate cu anumite diete, cum ar fi restrictionarea anumitor alimente, sau adaugarea acelor enzime naturale, sau prin administrarea de enzime prescrise de medic.

Ce tipuri de enzime digestive exista

Fiecare din aceste enzime digestive are un rol precis, vizeaza un anumit nutrient pe care il imparte in cele mai mici particule de nutrienti care pot fi usor absorbiti. Cele mai semnificative enzime sunt: amilaza, maltaza, lactaza, lipaza, proteaza si sucraza.

Amilaza este enzima care are rolul de a descompune amidonul in zaharuri. Amilaza este secretata atat de glandele salivare, cat si de pancreas. Masurarea nivelului de amilaza din organism, este util pentru diagnosticarea diferitelor boli ale tractului digestive sau pancreatita. Nivelul ridicat de amilaza in sange poate indica un cancer pancreatic, pancreatita acuta, o inflamatie brusca a pancreasului.

Maltaza – este enzima secretata de intestinal subtire care este responsabila cu descompunerea maltozei, a zaharului din malt in glucoza, pe care organismal il foloseste pentru producerea energiei.

In timpul digestiei, amidonul esta transformat in maltoza de catre amilaza.Maltoza este transformata apoi in glucoza care este fie utilizata imediat de organism sau pastrata in ficat pentru o utilizare ulterioara.

Lactaza – este un tip de enzima care descompune lactoza in zaharuri simple cum sunt glucoza si galactoza. Lactaza este produsă de celule cunoscute sub numele de enterocite care acoperă tractul intestinal. Lactoza care nu este absorbită este fermentată de bacterii și poate duce la tulburări de gaze și intestinale.

Lipaza este responsabilă pentru descompunerea grăsimilor în acizi grași și glicerol (alcool simplu din zahăr). Este produs în cantități mici de gură și stomac și în cantități mai mari de pancreas.

Proteaza – sunt enzime proteolitice care descompun proteinele in aminoacizi. În plus, ele joacă un rol în numeroase procese ale corpului, inclusiv diviziunea celulară, coagularea sângelui și funcția imună.

Sucraza este secretată de intestinul subțire unde descompune zaharoza în fructoză și glucoză, zaharuri mai simple pe care organismul le poate absorbi. Sucraza se găsește de-a lungul vilozităților intestinale, proiecții minuscule asemănătoare părului care acoperă intestinul și transportă substanțele nutritive în sânge.

Suplimente nutritive

Suplimentele de enzime digestive pot fi sub forma de pastile , pulberi sau lichide provenite de la animale. Suplimentele prescrise de enzime digestive sunt indicate pentru afectiuni care afecteaza functionarea pancreasului, cum ar fi pancreatita cronica sau cancerul pancreatic.

Suplimentele de enzime digestive luate fara prescriptie medicala nu se cunoaste cat de eficiente sunt si pot naste probleme serioase consumate.

Sfatul nostrum este, ca si in cazul altor suplimente, consultati medicul specialist, pentru a va asigura ca consumul de suplimente pe baza de enzime digestive este ideal pentru organismal dvs.

infobuletin
the authorinfobuletin
InfoBuletin este o publicatie online care se adreseaza celor ce doresc sa afle informatii utile din diverse domenii.

Lasă un răspuns